woensdag 5 maart 2014

How to : hardlopen!

De laatste tijd is hardlopen de manier om af te vallen, of om een betere conditie te krijgen, maar als je niet de juiste middelen (denk aan onder andere schoenen) gebruikt kan je er nog aardig veel last van krijgen. Daarom alles wat je nodig hebt voor hardlopen in 1 artikel!
 

1. De schoenen
Als eerst het belangrijkste, de schoenen. Als je geen goede hardloop schoenen hebt kan je blessures krijgen aan je voeten, knieën en rug. Je mag voor een paar goede hardloopschoenen gerust iets meer uitgeven. Neem bijvoorbeeld de Nike dart 10. Deze schoenen kosten op dit moment bij de Scapino €55.00 euro, en zijn perfect voor hard te lopen. Zorg dat er genoeg demping in je schoenen zit, anders kan je ook daarvan blessures krijgen.

 
2. De kleding
Wanneer je gaat hardlopen kan je het erg warm krijgen. Daarom kan je in de wat warmere dagen het best een kort broekje met een top aandoen. Wanneer het iets kouder is kan je het beste een langere iets strakkere broek aan doen met een top, omdat de broek dan niet langs je benen schuurt, waardoor je makkelijker kan hardlopen. Je kan bij H&M erg goede sport kleding krijgen met een goede kwaliteit, maar ook bij o.a. Primark kan je leuke hardloop kleding kopen.
 
 
3. De spullen om mee te nemen
Wanneer je hardloopt wil je het liefst zo min mogelijk spullen meetillen. Het is daarom het beste om een klein rugzakje met de belangrijkste spullen mee te nemen.
Dit zijn : een bidon/flesje water, een kleine snack, zoals een pakje crackers, en een klein ehbo pakketje, met pleisters en verband, voor wanneer je valt. Je kan het beste een klein heuptasje of een rugzakje meenemen, maar je kan als je een wat kleiner rondje maakt natuurlijk ook niks meenemen.
 
 
 
 
 
 
 
4. De voorbereiding : Warming up
Wanneer je gaat hardlopen kan je het beste een goede voorbereiding hebben. Eet en drink genoeg voor het sporten, maar ook niet te veel, en wacht na het eten minimaal een half uur, zodat je steken kan voorkomen. Verder kan je als je wilt beginnen het beste een kleine opwarming doen, vooral veel stretchen, maar ook jumpingjacks of squats zijn handig om te doen.
 
5. What to do tijdens het hardlopen?
Tijdens het hardlopen zijn er meerdere dingen waar je op moet letten. Zo kan je het beste in één tempo blijven lopen, en na bijvoorbeeld een halve kilometer een stukje wandelen, en daarna weer hardlopen, en dat herhalen. Bouw langzaam op. Ga eerst 1 kilometer lopen, en een week daarna 2 kilometer, en het met de week, of met de halve week 1 / 0,5 kilometer opbouwen.
 
6. Afkoeling : Cooling down
Wanneer je net hebt hard gelopen moet je ook een cooling down doen, zodat je spieren niet in een keer heel weinig worden gebruikt. Je kan bijvoorbeeld na een rondje van 5 kilometer nog 0,25 kilometer lopen, of iets minder. Daarna kan je nog even je spieren strekken, en dan ben je klaar!
 
 
 
Wat vond jij van dit artikel? En wil je nu zelf ook gaan hardlopen?
 
 
 
 
 

1 opmerking:

  1. Handig artikel, deze tips gaan zeker van pas komen!
    Liefs
    http://www.just-litllethings.blogspot.be/

    BeantwoordenVerwijderen